De store fem

“De store fem” er et uttrykk som refererer til de fem dyrene jegerne tidligere syntes var de aller vanskeligste å felle. Det var de farligste dyrene i Afrika å jakte på til fots. Disse dyrene er afrikansk elefant, løve, leopard, bøffel og neshorn.

elefant

Elefant er det største landdyret i verden. Noen av de voksne elefantene kan bli så store som 3 meter i høyde. De voksne hannelefantene er ofte ensomme vandrere, mens hunnelefantene ofte går i flokker ledet an av en matriark. Yngre hunnelefanter og babyelefanter er også med i disse flokkene. Selv om de av mange omtales som snille kjemper, kan elefantene være veldig farlige. De kan angripe kjøretøy, mennesker og andre dyr når de føler seg truet.

løve

Løven er ofte kalt jungelens konge fordi det er det mest skremmende og fryktinngytende rovdyret vi har på land. Løvens naturlige bytter består av sebraer, impalaer, giraffer og andre planteetere, spesielt gnuer. Løver pleier å samle seg i flokker på 12. Det er enkelt å skille hannen fra hunnen på grunn av hans distinkte hårmanke. Det er derimot hunnløvene som står for mesteparten av jakten. Til tross for at de har angrepet mennesker opp gjennom, er løver normalt sett rolige dyr som ikke vanligvis lar seg true når mennesker kommer i nærheten av dem.

leopard

I motsetning til løven, finner man leopardene vanligvis alene. De er de mest flyktige dyrene blant de store fem, fordi de vanligvis jakter om natten. Den beste tiden å se leoparder på er midt på natten eller tidlig om morgenen. På dagtid må du virkelig se godt etter for å spotte leopardene. Da ligger de vanligvis godt skjult i høyt gress eller under et tre.

bøffel

Bøffelen er antagelig det farligste dyret for oss mennesker blant dyrene som inngår i de store fem. Bøfler er veldig beskyttende ovenfor territoriumet sitt, og når de føler seg truet angriper de med en eksepsjonell hurtighet. Bøfler opptrer som oftest i flokker eller store grupper. De bruker stort sett tiden sin på å beite på slettene eller savannen. Når noen nærmer seg dem, vil de dominerende hannbøflene innta en truende stilling, mens de andre bøflene samler seg rundt kalvene i flokken for å beskytte dem.

Neshorn

Neshorn er en utryddingstruet dyreart. De er sjeldne å se, selv på lang avstand. Det finnes to typer nesehorn: det svarte og det hvite. De hvite nesehornene får navnet sitt fra fargen de har. De er egentlig mer gul/grå enn hvite, men navnet stammer fra det nederlandske ordet “weid” som betyr hvit. Ordet “weid” henspiller på dyrets brede munn. Med sin firkantete kjeve og vide lepper, er den fint i stand til å beite. Det svarte nesehornet har derimot en spissere munn som den bruker til å spise blader fra busker og trær. De hvite nesehornene er mye større enn de svarte, som er mer sjeldne enn de hvite.

Lukk

KONTAKT OSS

Fyll inn informasjon og vi tar kontakt med deg innen 1 virkedag.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.
1 1 1 11111